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LAW GRADUATES Reprinted from 71 MBJ 1061 (Oct 1992)
FREQUENTLY

ASKED QUESTIONS

Can my references be re-
lated to each other? Any  indi-
vidual who is not related to you
through blood or marriage
may serve as a reference.
References may be related to
each other.

Do I need to get a driving
record if I never held a li-
cense in that state?  Yes.  The
requirement to provide a certi-
fied driving record is not based
on whether you held a license
in the state, but whether you
stayed in the state for at least
two consecutive weeks within
the last ten years.

When will I get my admission
certificate for the bar exami-
nation?  The State Board of
Law Examiners sends out ad-
mission certificates and infor-
mation about the bar
examination around the first
week of the month of your
scheduled bar examination.

Should the Affidavit of Per-
sonal History be completed
in blue or black ink? All forms
should be completed in type,
blue or black ink with signa-
tures in blue ink.  The only ex-
ception is fingerprint cards
which must be completed in
type or black ink and signed in
black ink.

What is considered an ex-
hibit?  We consider exhibits to
be documents provided in
support of your answer to a
question.  Examples include
court documents, copies of
bar applications to other juris-
dictions, and certificates of
good standing.  Driving
records, criminal clearances,
including F-8 forms, are not
considered exhibits.

Q.  I have extended an offer of employment to a law school graduate, pending
the results of the bar examination and the graduate's admission to practice
in the state. What activities may be assigned to the law school graduate during
the interim period and how should the graduate be designated in law firm
communications?

A. MCL 600.916 prohibits designating the law graduate as “lawyer,” “attorney,”
“counsel,” etc., until the graduate “is regularly licensed and authorized to
practice law in this state.”  Supreme Court Rules Concerning the State Bar of
Michigan, Rule 3 states:

“A person engaged in the practice of law in Michigan must be an
active member of the State Bar. In addition to its traditional meaning,
the term ‘person engaged in the practice of law’ in this rule includes
a person licensed to practice law in Michigan or another jurisdiction
and employed in Michigan in the administration of justice or in a
position which requires that the person be a law school graduate, but
does not include (1) a judicial law clerk who is a member or is
seeking to become a member of the bar of another jurisdiction and
who does not intend to practice in Michigan after the clerkship ends,
or (2) an instructor in law...”

Thus, until the law graduate has passed the bar examination, been admitted
to practice, paid State Bar dues and received a license [“P”] number, the
graduate may not be held out as a lawyer or be asked to engage in activities
reserved to licensed lawyers.

A lawyer who designates a law graduate as “lawyer” prematurely, whether in
written or verbal communications, may be subject to discipline under MRPC
7.1 [false and misleading communications] and MRPC 5.5 [aiding unauthorized
practice of law]. A lawyer who delegates to a law graduate tasks or respon-
sibility which only a licensed lawyer may undertake, may be subject to disci-
pline under MRPC 5.3, 5.5, and 8.4(c).

MCR 8.120 allows law graduates to participate for one year after graduation
in legal aid programs funded by the Legal Services Corporation Act, and in
legal training programs organized in offices of county prosecuting attorneys
or city attorneys. The graduate must be supervised by a licensed Michigan
lawyer. The graduate’s status under MCR 8.120 must be clear, and the graduate
may not be held out as “counsel” without that clarifying information.

The fact that a graduate may be licensed in another state while awaiting the
results of a Michigan bar admission application is irrelevant. Although Rule 15
Sec 2, Supreme Court Rules Concerning the State Bar, allows an out-of-state
lawyer to be admitted for the trial of a particular matter, the Rule cannot be
used to circumvent admission rules or as a  substitute for regular Michigan
licensure. The graduate in such cases may accurately reveal the out-of-state
license, but must also make clear that the graduate is not licensed in Michigan.

Therefore, a law school graduate may not be designated as “lawyer,” “counsel,”
“attorney,” etc., until the graduate is licensed to practice law in the state.
Unless the graduate is participating in a program under MCR 8.120, the graduate
has the same status as a nonlawyer and may not be assigned tasks or
responsibilities which only licensed lawyers may perform.

* * * * * * * * * * MAKE A COPY * * * * * * * * * *
You should make a copy of your completed application materials for your own future reference.  Be sure the materials
are postmarked on or before the filing deadlines.

* * * * * * * * * * * * * MAIL IT * * * * * * * * * * * * *
All supplemental information should be requested immediately and sent to the State Bar of Michigan upon receipt.  It
is not necessary to delay the filing of your application if you have not received any of the following materials:  law
school character and fitness certification, bar application copies from other jurisdictions, certificates of good standing,
criminal clearances, driving records, and references.


