
EPIC QUESTIONS AND ANSWERS
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he Estates and Protected Individ-
uals Code (EPIC), Michigan’s
new probate code, took effect
April 1, 2000. As a service to
members of the State Bar of
Michigan, selected questions

and answers regarding EPIC will be pub-
lished in this column over the next several
months. These items are taken from the
more than 400 inquiries and responses con-
tained on the EPIC Question and Answer
website at http://courts.co.calhoun.mi.us.

You can submit questions regarding EPIC
via e-mail to pharter@internet1.net. They
will be answered by a panel of experts con-
sisting of probate attorneys, judges, probate
registers, and other court staff.

Question
Can a personal representative make a par-

tial distribution without court authority?

Answer
Whether the personal representative is

appointed informally or formally, probate
administration will be unsupervised unless
supervised administration has specif ically
been ordered by the court. Supervised ad-
ministration does contain a prohibition
against making a distribution without a prior
court order. See MCL 700.3504. The Offi-
cial Reporter’s Comment to EPIC indicates
that this provision applies to distributions to
beneficiaries (i.e., heirs or devisees). MCL
700.3704 provides as follows:

A personal representative shall proceed expedi-
tiously with the settlement and distribution of
a decedent’s estate and, except as otherwise
specified or ordered in regard to a supervised
personal representative, do so without adjudi-
cation, order, or direction of the court. How-
ever, the personal representative may invoke
the court’s jurisdiction in a proceeding author-
ized by this act to resolve a question concern-
ing the estate or its administration.

Therefore, a personal representative for an
estate in unsupervised administration is able
to make a partial distribution, satisfy allow-
ances, and otherwise administer the estate
without court authority or order. Certainly,

the personal representative can ask for such
an order, but it is not required or expected. If
an estate is in supervised administration, a
prior court order is required to make a distri-
bution to heirs and\or devisees.

Question
Does a surviving spouse have a right to

live in the decedent’s dwelling for one year?

Answer
Section 288 of the Revised Probate Court

(RPC) was not carried forward into EPIC.
The concept of allowing the spouse to con-
tinue to occupy the decedent’s dwelling may
now be accomplished within EPIC’s grant
of the family allowance pursuant to MCL

700.2403. The Reporter’s Comment to
MCL 700.2403 states in part as follows:

There is no provision parallel to RPC section
288, MCL 700.288, MSA 27.5288, which
granted the surviving spouse the right to live
in the decedent’s dwelling for one year. It
would seem that the value of continued posses-
sion of the home for a definite period could be
established and be granted to the spouse as
part of the family allowance. ♦

Hon. Phillip E. Harter is a judge in the Calhoun
County Probate Court and vice-chairperson of the
Probate and Estate Planning Section of the State
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for ICLE on probate topics and the editor of ICLE’s
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Handbook.
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