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he Estates and Protected Indi-
viduals Code (EPIC), Michi-
gan’s new probate code, took ef-
fect April 1, 2000. As a service
to members of the State Bar of
Michigan, selected questions

and answers regarding EPIC will be pub-
lished in this column over the next several
months. These items are taken from the
more than 400 inquiries and responses con-
tained on the EPIC Question and Answer
website at http://courts.co.calhoun.mi.us.

You can submit questions regarding EPIC
via e-mail to pharter@internet1.net. They
will be answered by a panel of experts con-
sisting of probate attorneys, judges, probate
registers, and other court staff.

Question
May a personal representative carry out

written burial instructions? May a personal
representative make burial arrangements ab-
sent written instructions?

Answer
The Occupational Code of Mortuary Sci-

ence at MCL 339.1810(n) states ‘‘If kin is
found, the person’s authority and direction
shall govern the disposal of the remains of
the decedent.’’

MCL 700.3701 provides in part as follows:

. . . Before or after appointment, a person
named as personal representative in a will
may carry out the decedent’s written instruc-
tions relating to the decedent’s body, funeral,
and burial arrangements . . . .

The Reporter’s comment to section 3701
provides in part:

. . . The reference to ‘‘body, funeral, and burial
arrangements’’ is intended to encompass in-
structions for cremation, preference for memo-
rial service, and other similar directives to take
place at death . . . .

MCL 700.3701 provides that if a dece-
dent has written burial instructions, includ-
ing cremation, a personal representative or a
person named as a personal representative
may carry out such instructions. The impor-
tance of the provision is to allow the personal
representative to carry out the instructions
even before appointment since the burial
would often occur before appointment.

It does not appear that the Estates and
Protected Individuals Code (EPIC) specifi-
cally deals with burial arrangements beyond
this provision contained in MCL 700.3701.
Therefore, in the absence of written burial in-
structions, the next of kin pursuant to MCL
339.1810(n) would make the burial arrange-
ments. It would appear that a personal repre-
sentative would have no authority to make
such a decision or to decide a dispute be-
tween the next of kin.

Question
When is a claim properly presented to an

estate by a creditor?

1. If a personal representative sends a Notice
to Known Creditors form to a creditor
and the creditor does not file a Statement
and Proof of Claim with the court, and
does not respond at all to the personal
representative, must the personal represen-
tative pay the outstanding bill that is due?

2. If a personal representative sends a Notice
to Known Creditors form to a creditor
and the creditor does not file a Statement
and Proof of Claim with the court, but
simply photocopies the Notice to Known
Creditors form and attaches a statement
of account (as a doctor’s office or creditor
card company would do on a past due
bill,) and forwards it back to the personal
representative, must the personal repre-
sentative treat it as a claim?

Answer
MCL 700.3804(1) provides in part as

follows:

(1) A claimant must present a claim against
a decedent’s estate in either of the follow-
ing ways:
(a) By delivering or mailing a written

statement to the personal representative
or proposed personal representative in-
dicating the claim’s basis, the claimant’s
name and address, and the amount
claimed, or by filing with the court a
written statement of the claim in the
form prescribed by supreme court rule
and delivering or mailing a copy of the
statement to the personal representative
or proposed personal representative . . .
(Emphasis added.)

(b)By commencing a proceeding to ob-
tain payment of a claim against the
estate in a court in which the per-
sonal representative may be subjected
to jurisdiction . . .

MCL 700.3803 generally provides that a
claim that is not presented within the four-
month time limit is barred against the estate
unless barred earlier by other statute.

In instance #1, assuming that the creditor
has been given proper notice and the claims
period has run, the claim would be barred.

In instance #2, it would appear that this
would be a valid claim under MCL 3804
(1)(a). This section allows a claim to be pre-
sented to the personal representative or in
the alternative to be presented to the court
and the personal representative. If the re-
quired information has been given to the
personal representative, the claim has been
validly presented. There is no specific court
form since nothing need be filed with the
court. If there is a question as to whether the
claim has been properly presented, the per-
sonal representative may ask the court for an
instruction as to whether the claim has been
properly presented. ♦
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