
PROPOSED AMENDMENT TO MCR 2.003(D)(3)(a) [Disqualification of Judge] 
 

Issue 
 
Should the Representative Assembly recommend the adoption of the following amendment 
to Michigan Court Rule 2.003(D)(3)(a): 
 
Rule 2.003 Disqualification of Judge 
(D) Procedure… 
(3) Ruling.  
(a) For courts other than the Supreme Court, the challenged judge shall decide the motion. If 
the challenged judge denies the motion, on the request of a party, 

(i) in a court having two or more judges and if the chief judge is not disqualified on 
the case, the challenged judge shall refer the motion to the chief judge, who shall 
decide the motion de novo; 
 
(ii) in a single-judge court, or if the challenged judge is the chief judge, or if the chief 
judge is disqualified on the case, the challenged judge shall refer the motion to the 
state court administrator for assignment to another judge, who shall decide the 
motion de novo. 

 
Synopsis 

 
A proposal to modify MCR 2.003 to clarify procedures for hearings related to 
disqualification motions where the chief judge is also disqualified. 
 

Background 
 
MCR 2.003 (Disqualification of a Judge) covers, in part, a court’s decision on a party’s 
motion for a judge’s disqualification. One scenario that does not appear to be covered by the 
current language of MCR 2.003(D)(3)(a) is a request for the trial court judge of record to be 
disqualified when (1) the subject of the motion is not the chief judge and (2) the chief judge 
has already been disqualified in the case. The suggestion here is to amend the court rule to 
deal with this possibility. 
 
Currently, when a party moves for the trial court judge of record to be disqualified, the 
challenged judge decides the motion. If the challenged judge denies the motion, and the 
party requests the challenge to be referred to a different judge, the procedure for the 
challenge to be heard is laid out both for multi-judge courts where the challenged judge is 
not the chief judge and for single-judge courts or cases where the challenged judge is the 
chief judge. 
 
The concern has to do with the procedure for referring a disqualification motion after a 
judge other than the chief judge has denied the motion. MCR 2.003(D)(3)(a)(i) indicates that 
this motion should be referred to the chief judge. In most cases this direction will be 
appropriate.  However, should the chief judge already be disqualified from the case, the 
motion may not be referred to the chief judge. The State Court Administrative Office 
(SCAO) has confirmed that the motion in this instance is not referred to the (disqualified) 
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chief judge, but to an SCAO-assigned judge. MCR 2.003(D)(3)(a)(ii) lays out circumstances 
requiring the appointment of an assigned judge.  Ideally the situation where the chief judge is 
already disqualified should be an added circumstance. 
 

Opposition 
 
 None known. 
 
 

Prior Action by Representative Assembly 
 
None known. 

 
 

Fiscal and Staffing Impact on State Bar of Michigan 
 
None known.  

 
 

STATE BAR OF MICHIGAN POSITION 
By vote of the Representative Assembly on April 26, 2014 

 
Should the Representative Assembly recommend the adoption of the above 
amendment to Michigan Court Rule 2.003(D)(3)(a)? 

 
(a) Yes  

 
or 
 
     (b)  No 
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